woensdag 7 juli 2010

Via de Ven terug in de BvK

Gisteren zijn we om 11:00 uur vertrokken uit Vlieland. De route verliep via Harlingen en het vaarwater "De Boontjes", waar we ca. 2 uur voor HW al overheen konden. Bij LW staat daar 1,40 meter water. en onze boot steekt 2 meter diep. Het was wederom mooi weer. We kwamen om 14:45 uur bij de sluis van Kornwerderzand aan. Het was behoorlijk druk bij de sluis zowel met beroepsvaart als pleziervaart. Om 15:30 uur zaten we weer op het IJsselmeer en kwamen we om 18:30 uur in De Ven aan waar we voor anker gingen. Vandaag zijn we vertrokken om 9:30 uur uit De Ven langs het leuke vuurtorentje, waar een vissersbootje zijn netten aan het legen was en via de sluis van Enkhuizen, zeilden we weer in de Markerwaard, ons vaarwater voor de weekends. Vandaag hadden we de wind, ZZW-5 tegen, maar met een snelheid van ruim 8 kn, maakten we flinke vorderingen en meerden we om 14:30 uur weer af in onze verenigingshaven "De Blocq van Kuffeler".

Samengevat hebben we een zeer goede vakantie gehad. Ons reisplan is praktisch voor 100% uitgevoerd. Van de 40 vakantiedagen hebben we 4 dagen slecht, 7 dagen redelijk en 29 dagen mooi weer gehad. Het aantal goede zeildagen was wel minder. Of geen wind, teveel of tegen. We hebben 1130 Nm (meer dan 2000 km) gevaren. Het aantal motoruren bedroeg 118 en zeiluren slechts 72 uur. We hebben veel gezien van de cultuur van zowel het kleine deel van Zweden als Denemarken. De hoogtepunten waren met name het eiland Bornholm, met de indrukwekkende ruïne Hammershus, de vele oude rokerijen en idyllische havenstadjes, Ystad (Zweden) met de Ales Stenar (de Zweedse Stonehenge) en het Glimmingehus, een burcht nog in originele staat. Ook het kasteel Kronborg in Helsingør, Koldinghus in Kolding, het Vikingmuseum en de imposante kathedraal in Roskilde waren het bezichtigen meer dan waard. De mooiste jachthaven was "Langelinie Havn" in Kopenhagen, waar je naast de beroemde Zeemeermin (al was deze nu in Shanghai i.v.m de wereldtentoonstelling) en direct naast het centrum ligt. Denemarken heeft ca. 400 eilanden, waarvan slechts 20% bebouwd. Kortom we zijn daar nog niet uitgekeken en hebben al het plan om volgend jaar weer de Oostzee te gaan bezoeken en mogelijk een groter stuk van Zweden.

maandag 5 juli 2010

Laatste dag op Vlieland

Vandaag zijn we in Vlieland gebleven, vanwege het mooie weer. We zijn eerst via de duinen aan de Noordzijde van Vlieland naar Het Posthuis gefietst, dat zich aan de Westkant bevindt, waar we op het terras met mooi uitzicht over de duinen een cappuccino met appelgebak hebben genuttigd. De fietstocht ging verder langs het fraaie natuurgebied, waar we nog een hagedis tegenkwamen, tot aan het meest Westelijke deel van Vlieland, De Vliehors genaamd, een uitgebreide zandvlakte, dat als militair oefengebied in gebruik is. Regelmatig houdt de luchtmacht hier oefeningen en vliegen er straaljagers met hels kabaal over, waarbij ze in duikvluchten schietoefeningen houden. En dat vlak naast het natuurgebied, waar je als fietser en wandelaar geen toegang hebt vanwege het broedseizoen. Is dit nog te volgen? Via het Wad zijn we weer teruggefietst naar de jachthaven, waar we ’s avonds ter afsluiting prima hebben gegeten in de Dining, het restaurant aan de haven van Vlieland. Het is één van de laatste vakantiedagen. Morgen gaan we huiswaarts met een tussenstop in De Ven. Een ankergebied op het IJsselmeer net onder Andijk.

zondag 4 juli 2010

Fietsen op Vlieland

Vanochtend om 11:00 uur hebben we onze ankerplaats verlaten, waar ook nog een andere Jeanneau SO 39i voor anker lag maar dan de DS-(Deck Saloon) uitvoering, en zijn we richting de jachthaven van Vlieland gegaan. Het was ca. 4 uur voor HW (Hoog Water) en dan vertrekken er veel passanten uit de jachthaven om met het tij mee en hoogwater tijdig de ondieptes bij Kornerwerderzand te kunnen passeren. We kwamen om 11:30 uur in de jachthaven van Vlieland aan, waar inderdaad voldoende boxen vrij waren en wij een mooie box voor het uitkiezen hadden. Toevallig meerden we af naast een andere Jeanneau SO 39i, die één box verderop lag. Na enige ervaringen uitgewisseld te hebben over onze boten, zijn we ’s middags gaan fietsen, waar we door de fraaie natuur en nog langs het mooie oude kerkje uit 1641 in het dorpje Vlieland kwamen. Het was wederom mooi weer, de zon scheen en de temperatuur was ca. 23 graden Celsius. Na terugkomst op onze boot begon de wind aan te trekken tot ZW-6 en waren we blij dat we onze ankerplaats hadden verlaten. Vervolgens werd het weer zeer druk in de jachthaven van Vlieland, zodat er uiteindelijk ook gestapeld (afmeren van boten naast elkaar) werd aan de grote langssteiger, waar geen boxen zijn. Daar hadden wij dus geen last van, maar we wel een prachtig uitzicht hadden op het geschipper van de binnenkomende jachten in de harde wind. Uiteindelijk kwam er nog een Noor binnen en zowaar ook in een Jeanneau SO 39i, die door de sterke wind een aanmeerspektakel veroorzaakte en niet zonder schade een box invoer. Morgen blijven we nog dag in Vlieland.

zaterdag 3 juli 2010

Geankerd bij Vlieland

Gisteravond trok er een onweersbui langs ons heen. We zagen diverse lichtflitsen, die fraaie effecten gaven in het donker en de afgelopen nacht heeft het ook nog fors geregend. ´s Ochtends na het ontbijt zijn we met de rubberboot naar de jachthaven van Vlieland gevaren. We liggen met onze boot ca. 1 Nm ten Westen van de jachthaven van Vlieland voor anker, maar gelukkig hebben we ook nog een buitenboordmotortje, zodat we redelijk snel heen en weer konden varen. Na even vers drinkwater en een boodschap te hebben gedaan, keerden we weer terug naar onze boot, waar we even later nog een zeilende klipper in vol ornaat ons passeerde en even verder op een zandplaat ging droogvallen. ´s Middags begon het weer te betrekken en zelfs even later te regenen. We zijn toen maar op onze boot gebleven. Morgen gaan we proberen een vrije box te bemachtigen in de jachthaven van Vlieland.

vrijdag 2 juli 2010

Weer terug op Vlieland

's Ochtends om 4.45 uur vertrokken we uit de haven van Norderney richting Lauwersoog, waar we nog in de schemering een Duits vissersbootje tegenkwamen. Norderney kan voor diepgaande jachten alleen twee uur voor of na hoog water worden aangelopen. In het begin stond er een mooie Zuidenwind, kracht 3-4. We zeilden 7,5 kn gemiddeld en maakten dus flinke vorderingen. Omstreeks 11:00 uur waren we al ter hoogte van Schiermonnickoog en besloten we door te varen naar Vlieland, een totale afstand van ca. 100 Nm. Via de marifoon op kanaal 16 werd een aantal keren een stormwaarschuwing ZW-6 afgegeven door de Nederlandse kustwacht voor Vlissingen, IJmuiden en Texel. Om 13:00 uur werd de wind minder en draaide ook naar het Zuidwesten. En dat was weer pal tegen, zodat de motor moest worden bijgezet. Even waren we bezorgd dat deze wind mogelijk ook zou gaan aantrekken tot ZW-6, waardoor Vlieland niet meer te bezeilen zou zijn met nog 50 Nm te gaan, maar gelukkig hoorde we even later van de Nederlandse Kustwacht een nieuwe Securité-melding via de marifoon dat alle stormwaarschuwingen van vandaag werden ingetrokken. Om 19:00 uur kwamen we in Vlieland aan, waar de jachthaven overvol was. Welkom terug in Holland! Zodat we besloten te ankeren in de geul achter de veerboot, waar ook andere jachten dat plan al hadden uitgevoerd. Zo lagen we net voor een Zweed, die waarschijnlijk niet begrijpt waarom het zo druk is in Nederland. Morgen kijken we het even aan of het wat rustiger wordt en of we naar de haven kunnen verhuizen, maar het is zaterdag, dus veel fidusie hebben we daar niet in. Anders blijven we afhankelijk van het weer nog een dag voor anker liggen, want we hebben een fantastisch uitzicht op de droogvallende zandbanken, waar twee platbodems droog gevallen zijn en Vlieland, waar we ongeveer tegenover het rode vuurtorentje liggen, dat bovenop een hoge duinheuvel staat.

donderdag 1 juli 2010

Van Cuxhaven naar Norderney

Vanochtend zijn we om 6:00 uur vertrokken uit Cuxhaven, zodat we met de beginnende stroom mee de Elbemond uit konden varen. Het was vrij druk, want vele andere passanten, waaronder vooral Nederlanders hadden dezelfde gedachte. Ook ging er een Fin mee, die al 700 Nm vanaf Finland gevaren had, maar nog nooit op de Noordzee was geweest. Zijn volgende bestemming was Den Helder en daarna wilde hij verder naar het Zuiden afzakken. Omdat hij weinig ervaring had op een getijdezee, vroeg hij of het eerste stuk achter ons aan mocht varen. Dat vonden wij natuurlijk geen probleem. Tot ongeveer 13:00 uur hadden we een redelijke Zuidoosten wind, kracht 3. Dus ruim achter en konden we onze Genaker weer opzetten. Met ca. 8 kn maakten we goede vorderingen, maar na 13:00 uur viel de wind totaal weg, zodat we de motor weer bij moesten zetten en we ook weer een hoop kleine vliegjes als passagier erbij kregen. Om 16:00 uur kwamen we bij de aanloop van Norderney aan. We waren inmiddels aardig uitgelopen op het Finse jacht, waar we dus geen afscheid meer van konden nemen. Om 17:15 uur meerden we in de zeer warme en drukke jachthaven van Norderney aan. Ca. 20 jaar geleden hebben we Norderney voor het laatst bezocht. In da jachthaven is niet veel veranderd. Er zijn wat nieuwe steigers en boxen bij gekomen. We wilden eigenlijk morgen gaan fietsen, maar de verwachting is dat temperatuur kan oplopen tot 32 graden Celsius. En dat vinden wij niet echt ideaal fietsweer. Daarbij is de verwachting dat de wind in de komende dagen uit het Westen gaat waaien en dat is pal tegen. Morgen komt de wind nog van Zuid. Dus we hebben we besloten om opnieuw ’s morgensvroeg te vertrekken naar Lauwersoog, een afstand van 55 Nm, want we kunnen Norderney alleen nog verlaten bij twee uur voor of na hoog water. En hoogwater is het morgen om 3:45 uur in Norderney.