woensdag 30 juni 2010

Rustdag in Cuxhaven

Vandaag een rustdag in Cuxhaven. Bij de jachthaven stonden fietsen, die vrij beschikbaar waren. Dus we lieten onze vouwfietsen aan boord en zijn we met deze fietsen, - nou ja fietsen, we kwamen vooruit - het plaatsje Cuxhaven gaan verkennen. Cuxhaven is een havenstad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt aan de Noordzee, bij de monding van de Elbe. Cuxhaven is een belangrijke visserijhaven, en heeft een havendienst voor Hamburg en het Kielerkanaal (Noord-Oostzeekanaal). Ook vertrekt er van uit Cuxhaven een veerdienst naar Helgoland en heeft ook een veerdienst op Harwich. Het huidige Cuxhaven ontstond op 4 december 1872 door het samenvoegen van de dorpen Ritzebüttel en Cuxhaven. In 1907 kreeg de nieuwe plaats stadsrechten. Via het centrum zijn we langs de havens gefietst. Weer terug in het centrum kwamen we nog langs een watertoren in een parkje en langs het mooie kleine slot Ritzebüttel. Weer terug op de jachthaven hebben we later nog in de namiddag een wandeling gemaakt naar de vuurtoren en een uitzichtpost over de Elbe. Het was wederom mooi weer. Morgen moeten we vroeg op, want de Elbestroom begint om 6:00 uur naar buiten te lopen. Onze bestemming is dan Nordeney, ca. 65 Nm vanaf Cuxhaven en het derde grote Duitse Waddeneiland vanaf Nederland.

dinsdag 29 juni 2010

Van Rendsburg naar Cuxhaven

Het plan was om vandaag een dag in Rendsburg te blijven om het stadje te bekijken. Rendsburg schijnt een oude kern te hebben van 800 jaar oud. Gisteravond hebben we even kort door het centrum gelopen, maar echte bijzondere oudheden hebben wij niet gezien, dus wilde we vandaag een nieuwe poging ondernemen. Maar ’s ochtends vernamen we via internet het weerbericht voor Rendsburg dat het zeer warm zou worden, nl. 29 graden Celsisus. En daar we geen zin hadden om met een dergelijke temperatuur het stadje te bezichtigen, besloten we om de koelte van het water maar weer op te zoeken. Na eerst de nodige boodschappen te hebben gedaan en we inderdaad al transpirerend en wel weer op de boot aankwamen, vertrokken we om 12:00 uur uit Rendsburg via het Noordoostzeekanaal richting Brunsbüttel om daarna via de sluis naar Cuxhaven te gaan. De afstand van Rendsburg naar Brunsbüttel bedraagt 36 Nm en van Brunsbüttel naar Cuxhaven is 17 Nm. Op het Noordoostzeekanaal net even na Rendsburg passeerden we de unieke kabelpont, die middels een kabelstelsel en een loopwagen onderaan een brug hangt en zo wordt getransporteerd. Om ca. 17:00 uur zou de stroom van de Elbe gaan meelopen. Om 17:15 uur kwamen we bij de sluis van Brunsbüttel aan en konden we even later met een vrachtschip mee naar buiten schutten. Zo waren we om 18:00 uur weer op de Elbe, waar we werden verwelkomd door een gniepig kort regenbuitje. De stroom begon aardig mee te lopen en met ca. 4 kn stroom mee voeren we met meer dan 10 Kn naar Cuxhaven, waar we dan ook om 20:00 uur aankwamen en door vriendelijke Nederlanders, die op weg zijn naar Denemarken, werden opgevangen in een prachtige box. De jachthaven van Cuxhaven ziet er nieuw uit. Mooie drijvende steigers met zijarmen en voldoende plaats. Wij liggen zelfs tegenover een dieselpomp, terwijl de Duitse havengids van 2010 aangeeft dat er geen dieselpomp aanwezig zou zijn. Zo zie je maar weer, vernieuwing gaat soms sneller dan dat men het kan beschrijven. Ook aan de overkant ligt een authentieke Nederlandse Botter, die kennelijk over het Wad is gekomen. We blijven een dag in Cuxhaven, want de stroom gaat morgen al om 04:15 uur naar buiten lopen, en dat vinden we wel wat te vroeg.

maandag 28 juni 2010

Van Schleimünde naar Rendsburg

Gisteravond bij een mooie zonsondergang in Schleimünde hadden we onze plannen voor vandaag bijgesteld. We zouden eerst naar Stickerhörn gaan. Een jachthaven aan de Kielerfjord ca. één nautische mijl vanaf de sluis van het Noordoostzeekanaal bij Kiel/Holtenau. Maar we besloten naar Rendsburg door te varen. Rendsburg ligt aan een zijvertakking van het Noordoostzeekanaal, Obereidersee genaamd, ongeveer 20 Nm vanaf Kiel/Holtenau. In de jachthaven Stickerhörn hadden ze volgens de Duitse havengids geen diesel, en Rendsburg wel. Ook Cuxhaven, de laatste havenplaats voor de Duitse Bocht, heeft geen dieselpomp. En een volle dieseltank, voordat we de Duitse Bocht ingaan, is wel handig. Om 8:00 uur zijn we vertrokken uit Schleimünde en moesten we eerst om een militair “Übungsgebiet” heen. We smokkelden een beetje en even later zagen we een Duits Marineschip op volle snelheid op ons afstomen. Toen wij onze koers verlegden, minderde hij vaart en wijzigde zijn koers. Om 12:00 uur kwamen we bij de sluis Kiel/Holtenau aan, die net open ging. Twee grote traditionele Nederlandse charterschepen waren ons al voor gegaan in de sluis en wij konden daar nog bij aansluiten. Na bij de sluiswachter het "Kanaalgeld" te hebben betaald, konden we doorvaren naar Rendsburg, waar we halverwege opgelopen werden door een imposant containerschip, genaamd de "Baltic Swan" met bestemming Rotterdam, en wij vlak voor Rendsburg nog een groot Deens plezierjacht zagen, die op de keien aan de oever was gestrand. Gelukkig kon dit jacht vlot getrokken worden door een motorboot en een Duits jacht, die met behulp van de grootzeilval de boot schuin trok, zodat de Deen uit zijn lastige positie kon worden bevrijd. Het was wel heel erg warm vandaag, veel zon en weinig wind, zodat we blij waren dat we om 16:30 uur, na nog diesel te hebben getankt, even op onze boot in de schaarse wind en schaduw onder het genot van een koel drankje konden bijkomen van deze warme dag.

zondag 27 juni 2010

Van Søby naar Schleimünde

Vandaag vertrokken we om 8:30 uur richting het Zuiden naar Schleimünde, gelegen in de kop van Duitsland en dus helaas alweer het einde van ons Deens vaaravontuur. Het was zeer mooi weer en volgens de weersvoorspelling blijft dat voorlopig zo. Dus hadden we nog geen zin om al naar Kiel/Holtenau te gaan en besloten we om Schleimünde aan te doen, ca. 23 Nm ten Zuiden van Søby. Schleimünde is een voormalig Loodsbotenhaventje, dat is omgebouwd tot een kleine jachthaven alleen bestemd voor passanten. Er is slechts een havenkantoortje, een restaurantje en dan natuurlijk nog het oude Loodshuis, dat voor restauratie in de steigers stond. Schleimünde ligt aan de Ostseefjord Schlei, Duitsland langste fjord. Er liggen diverse zeer grote jachthavens aan deze fjord, maar wij kozen voor Schleimünde, omdat dit kleine haventje aan de mond van de Fjord in een prachtig en beschermd natuurgebied met mooie zandstranden ligt. Het was zondag en zeer druk met voornamelijk Duitse jachten, die kennelijk allemaal aan het eind van het weekend weer naar huis moesten om de Wk-wedstrijd Duitsland-Engeland te zien. We konden de stand volgen middels het gejuich uit het "Hafenmeister"-kantoortje. Naast ons kwam nog een Zweed te liggen met een motorboot, die kennlijke te hard gevaren had, want opeens lag de Polizei met een rubberboot naast deze Zweed, die zich daarna tegenover ons verontschuldigde dat hij niet wist dat het “bord 10”, 10 km/uur betekende i.p.v. 10 knots. Ja, dat wisten wij natuurlijk ook niet, maar voor ons niet van belang, want wij hebben geen snel varende motorboot. Gelukkig hoefde hij geen boete te betalen. Morgen gaan we naar Stickenhörn, ongeveer 23 Nm ten Zuiden van Schleimünde. En dan zijn we alweer bij het begin van het Noordoostzeekanaal.

zaterdag 26 juni 2010

Fietstocht op het eiland Ærø

Na vanochtend eerst naar het Toeristenbureau te zijn gelopen, zijn we om 10:30 uur gaan fietsen. Het was redelijk weer, lichte bewolking en af en toe zon. We hadden een route uitgestippeld van Søby naar Ærøskøbing. De plaats Søby ligt aan de Noordoostkant van het eiland Ærø en ca. 18 km ten Zuiden hiervan ligt het havenplaatsje Ærøskøbing. Het eiland Ærø is ongeveer 30 km lang en 9 km breed. We fietsten heen via de Oostkant van het eiland langs leuke weggetjes, die soms overgingen in zand- en grindpaden, heuvel op en heuvel af met een fantastisch uitzicht over de glooiende akkers en de Kleine Belt. Onderweg kwamen we nog fraaie oude vakwerkhuisjes tegen en een oude kleine burcht uit 1580, Søbygård Slot genaamd, dat gerenoveerd werd. Ook passeerden we nog een idyllisch huisje, gelegen aan een uitgestrekt klaprozenveld. Om 14:00 uur kwamen we aan in Ærøskøbing. Het plaatsje is een klein prachtig middeleeuws dorp met gekleurde huisjes, smalle straatjes, die bestaan uit keien, de zgn. “kinderhoofdjes”, telt ca. 1000 inwoners en kreeg in 2003 de Europa Nostra prijs voor best bewaarde Deense stad uit de 17e eeuw. Na de jachthaven, een mooi wit kerkje en het centrum met nog een een oude werkende waterpomp op een pleintje te hebben bekeken, kochten we voor onze laatste Deense kronen nog een lekker ijsje bij een zeer druk ijswinkeltje, waar onze Bromptons opeens sterk in de belangstelling kwamen te staan van de ijsetende klanten. Even kwam de commerciële gedachte bij ons op om ze ter plekke maar te verkopen, maar ja we moesten nog ca. 20 km terug fietsen. Via de Westkant van het eiland kwamen we uiteindelijk om 16:45 uur weer op de jachthaven van Søby aan.

vrijdag 25 juni 2010

Van Baagø naar Søby


We vertrokken vandaag om 8:30 uur uit Baagø. De ochtend begon met lichte bewolking en er stond een Noordwestenwind van 3 Bft. Søby ligt op het eiland Ærø en ca. 27 Nm ten zuiden van Baagø. We hadden dus ruime wind en konden onze Genaker weer opzetten. Zo voeren we met een gemiddelde van 5 kn richting Søby. ’s Middags brak de zon door en werd het een aangenaam zeiltochtje. Om 13:30 uur passeerden we de vuurtoren op de Noordpunt van het eiland Ærø en drie kwartier later kwamen we in de haven van Søby aan. Na het zout van de boot te hebben afgespoeld, zijn we boodschappen gaan doen bij de enige supermarkt in het plaatsje Søby, waarbij we nog langs een mooi wit kerkje liepen. Bijna overal staan er betaalautomaten in de Deense jachthavens maar niet in Søby. Daar komt de havenmeester speciaal langs om de havengelden te innen en een praatje te maken. Hij kon het dan ook niet laten om nog even met een grote grijns zijn gram te halen over de verloren WK-wedstrijd tegen Nederland in de trant van: “From the Netherlands, hey...?... 2-0...! ..I am afraid you have to pay this time....”. Søby is de laatste plaats, die we nog in Denemarken aandoen. Overmorgen gaan we richting Stickerhörn/Kiel en dat is dan alweer Duitsland, waar we inkopen gaan doen en ons gaan voorbereiden op de terugreis via de Duitse Bocht, want op de Duitse Waddeneilanden zijn de supermarkten lastig te bereiken en het zijn lange zeiltrajecten, zodat we meestal na sluitingstijd van winkels aankomen. Maar eerst gaan we morgen het eiland Ærø nog verkennen op onze vouwfietsen.

donderdag 24 juni 2010

Fietsen op Baagø

Vandaag hebben we gefietst op het eiland Baagø. Baagø is een idyllisch eilandje met veel natuur midden in de Kleine Belt op maar een half uurtje varen van Assens op Fünen. Zo zijn er uitgestrekte weilanden met twee grote binnenmeren, die tal van vogels aantrekken en zijn er wat zandstrandjes nabij de jachthaven aan de Zuidkant van het eiland. Er is één hoofdweg die van Noord naar Zuid loopt met enkele zandweggetjes, die hier op uitkomen. Midden op het eiland is er een klein dorpje met maar enkele huizen, waaronder ook weer een paar oude vakwerkhuisjes. Baagø telt slecht ca. 28 inwoners. Aan de Noordkant van het dorpje stond een kerkje, dat te bezichten was. Wat ons opviel is dat in elke Deense kerk, die we hebben bekeken een modelschip van een paar Eeuwen terug aan het plafond hangt. Winkels zijn er niet behalve dan de Kiosk aan de jachthaven. Een paar keer per dag komt er een kleine veerdienst langs. Het was erg mooi weer, (niet te) warm en weinig wind. Prima weer om te fietsen. Na drie uur hadden we het hele eiland bekeken en keerden we terug naar onze boot waar we de rest van de dag in rust konden genieten van de natuur. Morgen vertrekken we naar de plaats Søby, gelegen op het eiland Ærø, ongeveer 28 Nm ten Zuiden van het eiland Baagø.

Van Kolding naar het eiland Baagø

We zijn woensdag 23 juni om 8:30 uur vertrokken uit de jachthaven van Kolding. Ons oorspronkelijke bestemming was de plaats Assens gelegen op het eiland Fünen, maar we kozen voor een ander klein eilandje, genaamd Baagø dat ca. 3,5 Nm ten westen van Assens ligt. Het was mooi weer en we hadden dit keer een prima westenwind van 3-4 Bft. We voeren het Koldingfjord weer uit met prachtig uitzicht op de fraaie landhuizen, gelegen aan de oevers. Na de Koldingfjord gingen we stuurboord uit opnieuw de Kleine Belt in, richting het zuiden op weg naar het kleine eiland Baagø. We hadden hier halve wind en zeilden met een gemiddelde van 7,5 kn. De totale afstand van Kolding naar Baagø was maar slechts 20 Nm, zodat we om ca. 12:00 uur al in de in 2009 geheel vernieuwde jachthaven van Baagø aankwamen, waar aanlegplaatsen voor 50 passanten is gecreëerd. Na aankomst hebben we een kleine wandeling gemaakt en het vuurtorentje op de ZO-punt van het eiland bezocht, die ca. 200 meter van de jachthaven gelegen is. Van de vuurtoren is een klein museum gemaakt over de historie van de vuurtoren en de bouw van de vernieuwde jachthaven. Grappig is dat het museum geopend is, maar er geen beheerders aanwezig zijn. Je wordt geacht zelf de entree, slechts 10 Deense Kronen (= 1,5 Euro), te betalen in een grote melkbus en daarna mag je de vuurtoren bezichtigen, die uit drie verdiepingen bestond en waarboven er een mooi uitzicht was op het eiland en de Kleine Belt. Aan het eind van de middag arriveerde de kleine veerboot Assens - Baagø nog en in de avond werd het gezellig druk in de jachthaven, waar veel Denen aan de barbeque zaten. Denen zijn kennelijk dol op barbeques, want je treft bijna overal openbare barbequeplaatsen met zitgelegenheid aan, die iedereen mag gebruiken. Morgen gaan we op onze vouwfietsen het eiland verder verkennen.

dinsdag 22 juni 2010

Het Koldinghus

Vandaag hebben we het Koldinghus bezocht, dat het laatste koninklijk kasteel in Jutland schijnt te zijn. Het Koldinghus, dat hoog oprijst boven de stad Kolding en gelegen aan de Koldingfjord, is gebouwd in de 13de eeuw en heeft gedurende de eeuwen diverse functies vervuld. Zo heeft het o.a. dienst gedaan als fort, koninklijk kasteel en als zetel voor de lokale vertegenwoordiger van de Deense regering. In de Middeleeuwen werd het Koldingshus regelmatig door koningen bezocht. Het Koldinghus ligt aan de Slotsø in Kolding. Slotsø betekent in het Nederlands “Slotvijver”. In 1500 is er een brand geweest, waardoor er een toren volledig instortte, maar deze is daarna weer opgebouwd. Na de brand in 1808, veroorzaakt door Spanjaarden, die tijdens de Napoleontische tijd het Koldinghus in handen hadden en de haard te hard hadden opgestookt, was het kasteel praktisch totaal verwoest. Alleen de muren en een halve toren stonden nog overeind. Na deze brand trok de ruïne van het Koldinghus veel aandacht. Artiesten en dichters kwamen er om inspiratie op te doen. Het Koldinghus is op merkwaardige wijze hersteld. De oorspronkelijke ruïne is in tact gebleven, maar er is zowel binnen als buiten een versteviging omheen gezet. Buiten via moderne bakstenen en metselwerk. Binnen middels stalen en houten constructies, waarbij via loopbruggen de oorspronkelijke ruïne te bezichten is. Hoewel het nieuwe metselwerk verschilt van het oorspronkelijke metselwerk, geeft het een indruk hoe het gebouw er in de Middeleeuwen heeft uit gezien. Tegenwoordig dient het Koldinghus als museum en zijn er diverse tentoonstellingen. Bovenop de grote toren van het Koldinghus, hadden we een prachtig uitzicht over de plaats Kolding en het Koldingfjord. Na de bezichtiging gingen we het plaatsje Kolding in, direct gelegen aan de voet van het Koldinghus. Kolding heeft een klein oud centrum met gezellige winkelstraten. Er zijn een nog enkele zeer fraaie oude vakwerkhuisjes te bewonderen. Na nog de kleine St. Nicolai Kirke te hebben bekeken, kwamen we weer op de terugweg naar onze boot langs een grote watersportwinkel, die het juiste type waterfilter verkocht, dat bij aankomst in Kopenhagen was stuk gegaan. En zo keken we weer terug op een zeer geslaagde dag bij aankomst op onze boot.

maandag 21 juni 2010

Van Ballen naar Kolding

Om 8:15 uur vertrokken we uit de jachthaven Ballen van het eiland Samsø. Ons doel van vandaag was Kolding, gelegen op Jutland en een afstand van 47 Nm. Het was mooi weer, de zon scheen en er was een aangename temperatuur van ca. 20 graden Celsius. De wind was Noord, kracht 3-4 Bft en dus ruim achter. Een mooie gelegenheid om onze Genaker, een voorzeilcombinatie van een Genua en een Spinnaker, uit te testen. Zo zeilden we even later met 8,5 kn richting de Kleine Belt, het vaarwater tussen Jutland en het eiland Fünen. Omstreeks 12:00 uur, na ca. 20 Nm viel de wind weg. De Genaker konden we naar binnen halen en de motor moest worden aangezet. Omstreeks 14:00 uur voeren we de Kleine Belt in, waar we nog meerdere bruinvissen zagen zwemmen. De Kleine Belt is ongeveer 50 kilometer lang en 800 meter tot 25 kilometer breed, met een maximale diepte van 75 meter. Door zijn diepte voert de straat 10% van het water van de Oostzee naar het Kattegat af en kan het daar dan ook behoorlijk stromen. En inderdaad met 2 kn stroom tegen passeerden we om 15:00 uur eerst nog een vuurtoren op Fünen en daarna de twee bruggen, die de Kleine Belt overspannen bij de plaats Middelfart, waar hij op zijn smalst is. De Oude Kleine-Beltbrug (Gamle Lillebæltsbroen) uit 1935 wordt nu gebruikt voor het treinverkeer tussen Jutland, Funen en Seeland, alsmede voor lokaal verkeer tussen de plaatsen Middelfart en Fredericia. De Nieuwe Kleine-Beltbrug (Nye Lillebæltsbroen) uit 1970 is alleen in gebruik voor snelwegverkeer. In de Kleine Belt liggen diverse fraaie eilanden. Om 15:30 uur draaide we het Koldingfjord in, met een fraai uitzicht op de fraai begroeide glooiende oevers met prachtige landhuizen en meerden we om 16:30 uur af in één van de twee jachthavens van Kolding.

zondag 20 juni 2010

Fietsen op Samsø


Vandaag was het Brompton-weer en zouden we het eiland Samsø op onze vouwfietsen gaan verkennen. Samsø, gelegen in het Kattegat, was vroeger vooral bekend om z’n nieuwe aardappelen, zoete aardbeien en rustige strandjes. Maar sinds enkele jaren voorziet het vruchtbare eiland, dat 4.200 inwoners telt en kleiner is dan Schiermonnikoog, bijna geheel in zijn eigen energie door middel van windmolens. In 1997 werd Samsø door de Deense regering uitgeroepen tot ’duurzaam energie eiland’. Het eiland moest binnen tien jaar alleen nog duurzame energie gebruiken. Dat doel is bijna bereikt. De grote windturbines op zee produceren jaarlijks meer energie dan het eiland verbruikt, en dat is inclusief de olie voor de veerponten. De zon scheen gelukkig weer en zou het warmer (16-17 graden Celsius) worden dan gisteren toen het maar maximaal 14 graden werd. Na nog eerst boodschappen te hebben gedaan, fietsten we omstreeks 10:30 uur van Ballen naar Tranebjerg, een plaatsje midden op het eiland waar we bij een soort kiosk een kaart van het eiland haalde voor vijf Deense kronen. Nou ja, kaart, het leek eerder op een reclamefolder van een winkelketen die op de ommezijde stond. Maar goed de hoofdwegen en plaatsen stonden er tenminste op. We zijn toen naar Langør Havn gefietst, een havenplaatsje aan de Noord-oostkust van Samsø, gelegen aan de Stauns Fjord, een prachtig waterrijk natuurgebied, waarin allerlei eilandjes liggen. Aan de hoofdwegen waren mooie fietspaden aangelegd, die niet druk waren. Langør Havn is niet toeristisch en je komt er voor de natuur. Het was dan ook niet druk met passanten. Van Langør Havn zijn we gefietst naar de andere zijde van het Stauns Fjord, waar we een huifkar passeerden, die je voor vakanties kan afhuren. Op de terugweg via het plaatsje Besser kwamen we langs een karakteristiek Deens wit kerkje, Besser Kirke genaamd, en even daarna langs een Austin Museum, dat door een echtpaar was opgericht. De vrouw vertelde het verhaal dat haar man ooit op zijn zeventiende een Austin had gekocht, die hij nooit meer had afgestaan. Daarna waren er alleen maar Austins bijgekomen, zodat er een gehele serie vanaf 1936 tot heden te bewonderen was. Om 16:00 uur kwamen we na een mooie fietsdag weer op onze boot aan.

zaterdag 19 juni 2010

Van Hundested naar Ballen op Samsø


Vandaag (zaterdag) vertrokken om 8:15 uur voor de tocht van Hundestad naar Ballen op het eiland Samsø. Dat eiland ligt aan de Oostkant van Jutland en N-West van Seeland. Een traject van 46 Nm. De wind is de afgelopen nacht gaan liggen. ’s Ochtends waait het nog steeds uit het Westen met windkracht 3 – 4. De verwachting is dat dit minder wordt in de loop van de dag. We zitten midden in het oog van een depressie en er wordt ook regen voorspeld. De eerste twee-en-een-half uur hebben we gezeild richting het Westen, dus dat betekende weer laveren. Omdat de wind steeds minder werd, schoten we niet op, zodat we de motor hebben bijgezet. Zo passeerden we de Noord-westpunt van Seeland en zetten we, na een scheepsvaartroute te hebben overgestoken, koers naar het eiland Samsø. Op dat moment begon het inderdaad te regenen en viel de wind geheel weg. De zee werd zo vlak als een spiegel. Onderweg passeerden ons nog “fast Ferries”, die de veerdienst tussen Jutland en Seeland (Odden) verzorgen en diverse vrachtvaarders. Ook zagen we nog bruinvissen, die met hun rugvinnen een paar keer boven water uitstaken. Helaas op het moment dat je een camera pakt, laten ze zich niet meer zien. Zo onstuimig als de tocht van gisteren was, zo rustig verliep deze vandaag. Om 17:00 uur meerden we af in de haven van Ballen, waar het snel al redelijk druk werd. Het is ook nog weekend, dus veel Denen zijn nu ook aan het varen. In Ballen blijven we een dag liggen om het eiland te verkennen.

vrijdag 18 juni 2010

Van Helsingør naar Hundested

Vandaag zouden we naar Odden gaan. Odden ligt aan de NW-punt van Seeland (Deens: Sjælland), ongeveer 46 Nm. De weerkaarten gaven W-4 aan, dat betekende weer wind pal tegen. We vertrokken om 8:15 uur uit Helsingør en na een laatste blik op het Kronborg Kasteel, kruisten we door de Sont naar het Noorden om Seeland heen richting Odden. Merkwaardig is dat er geen eb en vloed is, maar door de wind er een stroming ontstaat, die tot 3 - 4 kn kan oplopen afhankelijk van de windkracht. Van Zuid- tot Noordwestenwind loopt de stroom van Noord naar Zuid door de Sont. En dat was merkbaar, want wij hadden in de Sont ca. 2-3 kn tegen. Om 12:00 uur trok de wind echter behoorlijk aan en het werd West 6. De golven werden hoger en we kregen regelmatig een zoute natte douche vanwege het vele buiswater. Als we weer een slag naar Sjælland maakten, konden we de fraaie kustlijn bewonderen, die veel leek op de Zuid-kust van Engeland (Hengistbury Head) in de omgeving van Bournemouth. Omstreeks 15:30 uur kwamen we in de buurt van het Roskilde Fjord, waar aan de Oostpunt hiervan het plaatsje Hundested gelegen is. Omdat de afstand nog 18 Nm was naar Odden en we deze kruisend zouden moeten afleggen waardoor dit in werkelijkheid 27 Nm zou worden, besloten we om de jachthaven van Hundested aan te doen. Vanwege de zeer krachtige wind was het lastig om aan te meren, maar behulpzame Denen hielpen ons en daarna konden we even bijkomen van de heftige tocht, waar de wind tot laat in de avond stevig bleef blazen met 6 Bft uit het Westen. Morgen bezien of we nog uit Hundested kunnen vertrekken, want Noord-Denemarken bevindt zich in een Lagedruk gebied.